GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανάπτυξη – τι είδους ανάπτυξη;...

Του Νίκου Κοτζιά Εξαρχής είχα υπογραμμίσει ότι το μοντέλο που εισαγόταν στην χώρα από τις δυνάμεις του Μνημονίου κινούνταν ενάντια σε κάθ...

Του Νίκου Κοτζιά

Εξαρχής είχα υπογραμμίσει ότι το μοντέλο που εισαγόταν στην χώρα από τις δυνάμεις του Μνημονίου κινούνταν ενάντια σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης. Αντίθετα, οδηγούσε απευθείας στην κόλαση της ύφεσης. Ένα θεμελιακό κριτήριο της κριτικής που διατύπωσα έναντι του μνημονίου, ήταν ότι αποτελούσε δείγμα κακής λογιστικής και είχε «αυτονομήσει» τα λογιστικά των δημοσιονομικών από οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα, που η χώρα πληρώνει τα σπασμένα των λογιστών και υπηρετών της τρόικας, που παριστάνουν τους υπουργούς, όλο και περισσότεροι επαναφέρουν το θέμα της ανάπτυξης. Το κάνουν ακόμα και εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για την ύφεση σήμερα, δηλαδή, όλο το Κόμμα του Μνημονίου. Ενόψει των εκλογών, αλλά και μετά από αυτές, μαζί με το ερώτημα για το ποιος έχει τις ευθύνες για την διάλυση και...
 καταστροφή της χώρας, καθώς και το αν ήταν μονόδρομος ή όχι η παράδοση της χώρας στην τοκογλυφία και την τρόικα, θα τίθεται όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα: ανάπτυξη για ποιόν, από ποιόν, με ποιο τρόπο και τι στόχους;
Τα μέτωπα γύρο από την ανάπτυξη
Οι δυνάμεις που έκαναν κριτική στις μνημονιακές επιλογές, οφείλουν άμεσα να προβάλλουν τις προτάσεις ανάπτυξης της χώρας που έχουν ήδη διατυπώσει, να τις εμπλουτίσουν, αλλά και να τις εξηγήσουν. Να αποδείξουν γιατί αυτές είναι ορθότερες και αποτελεσματικότερες. Πριν από όλα να διαμορφώσουν και αναδείξουν τα κριτήρια με τα οποία θα σχεδιαστεί, προωθηθεί και υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα:
Α. Τι είδους ειδίκευση ανάπτυξης θα έχει η Ελλάδα;
Η σημερινή κυρίαρχη πολιτική δείχνει να επιλέγει ως πρώτο κριτήριο «ανάπτυξης», εκείνο της χαμηλής ειδίκευσης. Η πολιτική υποτίμησης μισθών και συντάξεων εμπεριέχει και ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης. Είναι ένα από τα 10 μοντέλα ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού όπως τα αναλύω στο βιβλίο μου «Πολιτική Σωτηρίας» (Λιβάνης). Είναι εκείνη η επιλογή που στηρίζεται στη χαμηλή ειδίκευση, τους χαμηλούς –κατά προέκταση-μισθούς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια στρατηγική που οδηγεί ευθέως σε μια παρατεταμένη υποβάθμιση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Σύστημα καταμερισμού εργασίας. Μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε χαμηλά μεγέθη δεν προσβλέπει σε μεγάλες τεχνολογικές ανανεώσεις. Επί παραδείγματι η επιβολή χαμηλών μισθών δυσκολεύει την εισαγωγή στην παραγωγή και τις υπηρεσίες ακριβής υψηλής τεχνολογίας. Δυσκολεύει, επίσης, την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω νέας οργάνωσης, τεχνολογικής ανανέωσης και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, επίσης, η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της οργανωμένης ειδίκευσης υποκαθίσταται από τις μειώσεις κοινωνικού κράτους και μισθών. Αυτή η διαπίστωση ισχύει πολλαπλά όταν μια τέτοια επιλογή εφαρμόζεται στα πλαίσια πολιτικής ύφεσης.
Η δική μου πρόταση που πολλαπλώς έχω διατυπώσει, κινείται σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση. Πρόκειται για μια επιλογή στήριξης πολιτικών μεγάλης ειδίκευσης μέσω υψηλής τεχνολογίας, υψηλών μισθών και παραγωγικότητας της εργασίας και κατά προέκταση υψηλών δαπανών στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στο κοινωνικό κράτος. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης δεν στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς και στην επεκτατική εργασία, αλλά στην εντατική ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω καλύτερης οργάνωσης και μόρφωσης των εργαζομένων και της στήριξης της επιχειρηματικής δημιουργικότητας.
Στο πρώτο μοντέλο, η τιμή της εργασίας συνεχώς μειώνεται, ενώ γίνεται μια διαρκή ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου σε βάρος της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών. Στο δεύτερο μοντέλο, εκείνο που προτείνω, η χώρα αποκτά ισχυρή ειδίκευση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αυξάνει εισοδήματα και πλούτο για εκείνους που εξάλλου τον δημιουργούν.
Β. Με ποια μέσα θα γίνει αυτή η ανάπτυξη;
Το μοντέλο της φτηνής εργασίας και του συνεχούς μειούμενου κοινωνικού κράτους, στηρίζεται σε μια λογική τυφλής κυριαρχίας της αγοράς. Τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και υπερεθνικά. Ανάμεσα στους οπαδούς της αγοράς, υπάρχουν οι ακραίοι (σημερινή ηγεσία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμμαχία) καθώς και οι πιο μετριοπαθείς. Σύμφωνα με τους πρώτους οι αγορές τα λύνουν όλα από μόνες τους και δεν χρειάζεται παρά να διασφαλιστεί ότι το κράτος δεν ανακατεύεται καθόλου στα της οικονομίας, ή πιο ορθά οι παρεμβάσεις του πρέπει να έχουν έναν και μοναδικό σκοπό, να εμποδίζουν τρίτους να παρενοχλούν τις δυνάμεις της αγοράς, κοινώς τραπεζίτες και διαπλοκή να κάνουν μόνες τους όλο το παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση, η πολιτική έχει έναν μονοσήμαντο ρόλο, να διασφαλίζει την ηγεμονία των αγορών και των κυρίαρχων σε αυτές μερίδων του κεφαλαίου.
Οι πιο μετριοπαθείς της αγοράς, αποδίδουν δύο ρόλους στο κράτος υποστηρικτικούς προς τις αγορές. Σύμφωνα και με τη δική τους γνώμη, οι αγορές διασφαλίζουν την ανάπτυξη. Εκείνο που προσθέτουν είναι «η ανάγκη» να διευκολύνει το κράτος τους όρους με τους οποίους προτρέπονται οι ιδιώτες να κάνουν επενδύσεις. Να φροντίζει, επίσης, το κράτος να λαμβάνονται, έστω και περιορισμένα, ορισμένα κοινωνικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή και συνεκτική λειτουργία των αγορών. Να είναι δυνατό να διορθώνονται τυχόν «λάθη και κενά» που προκαλούνται από τις αγορές.
Και οι δύο κατευθύνσεις που περιέγραψα έχουν ως κοινό στοιχείο τους ότι επιδιώκουν μέσω της πολιτικής να κινητοποιήσουν τα «νομισματικά μεγέθη» προκειμένου να υποστηριχτεί η ανάπτυξη. Την ανάπτυξη δεν την αντιλαμβάνονται, δηλαδή, ως μια συνειδητή πολιτική με την οποία μια ολόκληρη κοινωνία θέτει στόχο για το ποιο είναι το καλύτερο αύριο για την ίδια και με ποιο τρόπο θα το πετύχει. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μου, μια κοινωνία που επιθυμεί την πολύπλευρη ανάπτυξη, οφείλει να παράγει εναλλακτικές λύσεις. Να τις συζητά δημοκρατικά και να επιλέγει την πιο ορθολογική και αποτελεσματική εναλλακτική. Να διασφαλίζει αυτή, την καλύτερη δυνατή θέση για την Ελλάδα στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Η πρότασή μου, σε αντίθετα με αυτές που ακούγονται, δεν θέτει ως πρώτιστο στόχο την κινητοποίηση εργαλείων νομισματικής πολιτικής ή προσέλκυσης πάση θυσία ιδιωτών επενδυτών. Δεν αρνούμαι τη λελογισμένη χρήση του πρώτου εξ αυτών των εργαλείων και την προώθηση του δεύτερου. Και οι δύο πολιτικές είναι απαραίτητες. Αλλά προηγείται η αποκατάσταση της κύριας παραγωγικής μηχανής, της ψυχικής και σωματικής δύναμης των ίδιων των εργαζομένων. Την επανάκτηση της ψυχικής και συναισθηματικής νοημοσύνης τους, μακριά από εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Χωρίς τον παράγοντα άνθρωπο δεν υπάρχει ανάπτυξη. Με τσακισμένα τα φτερά και την ψυχή του έλληνα και της ελληνίδας καμία παραγωγική μηχανή δεν μπορεί να τεθεί σε κίνηση. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, χρειάζεται μια διαφορετική Πολιτική απέναντι στον άνθρωπο. Απαιτούνται πολιτικές δυνάμεις που να μπορούν να διασφαλίσουν ουσιαστικές, σταθερές και μακρόχρονες σχέσεις εμπιστοσύνης.
Γ. Που θα στηριχτεί αυτή η ανάπτυξη;
Οι μνημονιακοί βλέπουν να στηρίζεται η όποια ανάπτυξη στις παρεμβάσεις της τρόικας, ιδιαίτερα των Γερμανών. Ουσιαστικά, όμως, οι γερμανοί, αν δεν τους ελέγξει κανείς και δεν διαμορφώσει συνθήκες ισότιμης συνεργασίας (οι γνώσεις και η πείρα τους ασφαλώς μας είναι χρήσιμες) θα τείνουν όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως συμπληρωματική οικονομία. Δηλαδή, να επιδιώκουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα εκείνων των κλάδων που χρειάζονται ως συμπλήρωμα στη δική τους οικονομική μηχανή (όπως ορισμένα επεξεργασία από ορισμένα ορυκτά και αγροτικά προϊόντα, καθώς και ενέργεια) Η ανάπτυξη αυτών των κλάδων από μόνη τους κάθε άλλο παρά είναι αρνητική. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι κάθε μονόπλευρη ανάπτυξη είναι περιοριστική. Αναπτύσσει λίγους κλάδους μόνο και στο βαθμό που αυτοί ανταποκρίνονται στις ανάγκες τρίτης οικονομίας και μέχρι αυτού του σημείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νεοαποικιοκρατικού τύπου ανάπτυξη.
Μια ανάπτυξη υποταγμένη στις ανάγκες της γεωοικονομίας τρίτων, δεν είναι μόνο στρεβλή, ούσα συμπληρωματική, αλλά δεν αναπτύσσει όλο το εύρος της κοινωνίας. Κατά συνέπεια, πλην των περιοχών/θεματικών ανάπτυξης, αφήνει όλες τις άλλες περιοχές και κλάδους της οικονομίας υποανάπτυκτους. Αναπαράγει δε σε αυτές την φτώχια και την ανεργία. Δημιουργεί ανισότητες και καταστρέφει ουσιαστικά το κοινωνικό κεφάλαιο. Δεν συμβάλλει στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας ανάπτυξης «ολικής» με την έννοια μιας ανάπτυξης που να μην έχει ως αναφορά την συμπληρωματικότητα προς μια τρίτη χώρα, αλλά την μέγιστη αξιοποίηση των δικών της δυνατοτήτων. Επιπλέον στόχος, να καταλάβει την καλύτερη δυνατή θέση στο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Μέσω δε, της γεωοικονομικής αναβάθμισης να διασφαλίζει και την γεωπολιτική της ενίσχυση. Μια ανάπτυξη που θα την ειδικεύει σε υψηλής τεχνολογίας και εισοδήματος περιοχές και θα στηρίζεται στην διασύνδεση έρευνας, εκπαίδευσης, δημιουργικότητας και ταλέντου. Που θα χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και θα αναπτύσσει κάθε περιοχή της χώρας ειδικευμένα.

12 σχόλια

  1. ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,

    ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΒΑΝΤΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΓΑΠ

    ΑΠΟΛΑΛΕΣΕΣ ΤΠΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ..ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΡΕΣΤΟΣ ΤΟΝ ΓΑΠ.

    ΣΗΜΕΡΑ,
    ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ και ο κολλητός σου, Ρημάδι.

    Γιάννης Κακουλίδης: Ο υποψήφιος του Κουβέλη που φέσωσε όλη την αγορά.

    Από την ασφάλεια του πλούσιου σπιτιού του στην ακριβή Πεντέλη, ο εκκολαπτόµενος πολιτικός και τέως (;) διαφηµιστής Γιάννης Κακουλίδης ονειρεύεται τη «σοσιαλιστική άνοιξη» µέσω της Δηµοκρατικής Αριστεράς, ποντάροντας στην ψήφο των Πειραιωτών. Ολα αυτά διαλαλώντας δεξιά και αριστερά πως πλέον έχει αφιερωθεί «ψυχή τε και σώµατι» στην πολιτική.

    Οµως, όπως σήµερα αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο άνθρωπος που φέσωσε µε πάνω από 30 εκατ. ευρώ την αγορά όχι µόνο δεν έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην πολιτική, αλλά και µε µανδύα τη νέα διαφηµιστική εταιρεία SOHO Square Athens, που εµφανίστηκε αµέσως µετά τη διάλυση της UpSet!, εξακολουθεί και κάνει business.

    Οι συµπτώσεις µεταξύ των δύο σχηµάτων είναι πολλές για να είναι απλές συµπτώσεις. Πρώτα απ’ όλα, τη συµµετοχή -έστω και έµµεσα- του Γιάννη Κακουλίδη στο νέο σχήµα σηµατοδοτεί η κόρη του Δήµητρα. Η τελευταία έχει κοµβικό ρόλο και συνεχή παρουσία στη SOHO Square, για τη δηµιουργία της οποίας θα πρέπει να τονίσουµε ότι ο κ. Κακουλίδης πίεσε προσωπικά σε όλους τους τόνους τους βασικούς µετόχους του νέου σχήµατος. Τόσο πολύ µάλιστα που µέχρι και πελάτες του έφερε για να πείσει την ανύποπτη διοίκηση του γκρουπ να κάνει business µαζί του, τη στιγµή που κατέρρεε η UpSet!.

    Να είναι σύµπτωση άραγε που οι εταιρείες Seat, Neoset, Κορρές και Public µέσα σε ένα βράδυ πέρασαν από τη µια επιχείρηση στην άλλη; Πιο συγκεκριµένα, η UpSet! το 2010 υπέγραψε συµφωνία µε την εταιρεία Seat, το 2009 µε την Κορρές και τον Απρίλιο του 2011 µε τα Public. Ξαφνικά, µε το άνοιγµα του νέου σχήµατος και την παράλληλη πτώση της εταιρείας του Γιάννη Κακουλίδη, όλες οι παραπάνω εταιρείες µετακινήθηκαν στη SOHO. Να ήταν άραγε η «προίκα» της Δήµητρας Κακουλίδη ή ο µπαµπάς είναι ένας αφανής µέτοχος; Είναι όµως νόµιµο και ηθικό κάποιος να χρωστά στην αγορά δίχως να έχει εξασφαλίσει τους πιστωτές του, να χρεοκοπεί, να περνά τους πελάτες του σε νέο σχήµα και οι δουλειές του -έστω και έµµεσα- να συνεχίζονται; Μπορεί ταυτόχρονα ένας τέτοιος επιχειρηµατίας που φέσωσε την αγορά και δηµιούργησε τόσα προβλήµατα να θέλει να διεκδικήσει και τη λαϊκή ψήφο; Ο γνωστός αγωνιστής για τα δικαιώµατα των πολιτών και φυσικά δικηγόρος, πρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης πώς µπορεί να συνυπάρχει καθηµερινά µε τον διαφηµιστή που χρωστά σε όλη την αγορά και, πολύ χειρότερα, να του έχει αναθέσει και τη διαφηµιστική καµπάνια του κόµµατός του για τις προσεχείς εκλογές; Ολοι εξάλλου γνωρίζουν πως ο Γιάννης Κακουλίδης όχι µόνο θα είναι υποψήφιος σε µια περιφέρεια την οποία ούτως ή άλλως δεν γνωρίζει καθόλου -τη Β’ Πειραιά- µιας και ζει στα βόρεια προάστια, αλλά ταυτόχρονα συµµετέχει στους ηµερήσιους πρωινούς καφέδες του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασµού της ΔΗΜ.ΑΡ.

    Ωστόσο, ας συνεχίσουµε µε τις περίεργες συµπτώσεις µεταξύ UpSet! και SOHO Square. Οσοι καθηµερινά γυρίζουν στην περιοχή της Κηφισιάς όπου η τελευταία εταιρεία εδρεύει, και ειδικότερα στην οδό Αντωνοπούλου 3, βλέπουν διαρκώς τον κοντό, ασπροµάλλη, µυστακοφόρο Γιάννη Κακουλίδη να µπαινοβγαίνει. Να πρόκειται άραγε για θέµατα ή επικοινωνιακές ανάγκες της ΔΗΜ.ΑΡ., για κάποια οργάνωση του κόµµατος στα πρότυπα ΚΟΒΑ του παλιού καλού ΚΚΕ ή ο άλλοτε διαφηµιστής κάνει την παλιά του τέχνη (του διαφηµιστή)… κόσκινο; Μια επίσης σηµαντική σύµπτωση είναι πως εκτός του ίδιου, που καθηµερινά βρίσκεται στα γραφεία της SOHO, και της κόρης του, κοµβικό ρόλο στη νέα εταιρεία έχει και ένα άλλο πρώην στέλεχος της UpSet!. Μιλάµε για τη δηµιουργική διευθύντρια της SOHO κυρία Γιόλα Γύφτουλα. Τύχη άραγε κι αυτή η «µετακίνηση» από τη µια εταιρεία στην άλλη ή επιβεβαιώνεται το σενάριο των συγκοινωνούντων δοχείων µεταξύ µιας χρεοκοπηµένης ως τον λαιµό εταιρείας που άφησε σκελετούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟ ΚΤΗΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ!

    ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ,

    ΜΑ ΠΟΣΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ;

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΠΑΡΗ ΣΟΥ ΦΑΤΣΑ

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >>>>>>>>> απο χθες
    Η Ελλάδα απογειώθηκε
    μετά από μόλις 1 βδομάδα Μπένυ!!

    Προχωράμε 1 ώρα στο μέλλον!!!

    και 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ..ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και φυσικα η "οριστικη λυση" (final solution)στην υποθεση της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια ειναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ:
    Συλληψη και ΑΜΕΣΗ εκτελεση.
    Χωρις οικτο..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τζων

    Άντε και γαμίσου (fuck off).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαυρο σολους τους προδοτες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΝΑΠΟΔΑ..ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΝΩ Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ Deutsche Bank ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΣΚΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ KAI MNHMONIA ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΥΝΙΚΟΥΣ ΧΥΔΑΙΟΥΣ ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ .Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΟΥΒΕΛΗΣ-ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ- ΠΑΙΞΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΑΣ.. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΗΣΥΧΟΙ,,,ΑΛΛΑ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ..ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΥΤΣΑ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΔΕΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΥΠΗΡΕΤΡΙΟΥΛΕΣ ΟΡΤΙΝΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για την παρελαση της 25ης Μαρτιου:

    Ο Αλιέντε λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα έκανε διάγγελμα προς τον χιλιανό λαό λέγοντας: ......
    .............................
    Απευθύνομαι στους νέους της Χιλής, σε αυτούς που τραγουδούσαν, που μετέφεραν την χαρά τους και το αγωνιστικό πνεύμα. Μιλάω στους ανθρώπους, στους εργάτες, στους αγρότες, στους διανοούμενους.
    Σε αυτούς που πρόκειται να διωχθούν, γιατί ο φασισμός εδώ και λίγες ώρες είναι παρών με τρομοκρατικές επιθέσεις, ανατινάζοντας γέφυρες, κόβοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφοντας αγωγούς πετρελαίου και αερίου, μπροστά στα μάτια αυτών που είχαν το καθήκον να επέμβουν, αλλά αποδείχθηκαν συνεργοί σιωπώντας.
    Η ιστορία θα τους κρίνει. Ο Ραδιοσταθμός του Ράδιο Μαγκαλιάες θα σιγήσει, η ήρεμη φωνή μου δεν θα φτάνει στα αυτιά σας.
    Δεν πειράζει, θα εξακολουθείτε να με ακούτε. Θα εξακολουθώ να βρίσκομαι κοντά σας, τουλάχιστον η ανάμνηση μου. Θα με θυμάστε ως έναν άξιο άνδρα, αφοσιωμένο στο έθνος του. Ο λαός πρέπει να αμυνθεί όχι να θυσιαστεί. Να αρνηθεί την υποταγή, την ταπείνωση, την απώλεια των ηθικών αξιών.
    Εργάτες της πατρίδας μου. Πιστεύω στην Χιλή και το πεπρωμένο της. Ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις πικρές, γκρίζες ώρες της προδοσίας. Ότι όπως γνωρίζετε, αργά η γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξουν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία.........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο σοσιαλισμός στην ελλάδα μας εφερε δυο μνημόνια και οι σοσιαληστες του πασοκ κατεστρεψαν καθε φιλεργατικη νομοθεσία που ειχει θεσπιστει ακόμα και απο την χουντα του παπαδοπουλου που μπροστα στον βενιζελο φανταζει φιλεργατικος κομμουνιστης.
    Φτωχια λοιπόν και πεινα εφερε για τον λαο ο σοσιαλισμός πλούτο χρήμα και δοξα για την νομενκλατούρα του που περνά μια χαρα πείνοντας το αιμα του ελληνικού λαού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση